Deze heerlijke rijstpuddinkjes zijn echt geweldig lekker. Als je van rijstevlaai of andere rijstdesserts houdt dan wordt dit je nieuwe favoriet. Er zijn verschillende manieren om deze leuke puddinkjes te maken. De een vindt ze koud het lekkerst en de ander warmt ze even op. De een doet ze wel in de oven en de ander laat het opstijven in de koelkast. Ik gebruikte wel de oven maar dit hoeft dus niet. Het recept lijkt ingewikkelder dan het is, maar als je mijn stapjes precies opvolgt dan moet het goed komen.
Turkse rijstepudding, Sutlac
Bereidingswijze
Ingrediënten voor ca 10 schaaltjes (afhankelijk van de grootte van de schaaltjes)
- 250 gram Turkse rijst
- 400 ml water
- 1 liter volle melk
- 120 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels maizena mengen met 3 eetlepels water
- voor de garnering, gemalen pistachenoten/walnoten of kaneel
Was de rijst totdat het water helder is. Doe nu de rijst met 400 ml water in een pan en kook de rijst gaar op een middelhoog vuurtje. Als het water voor de helft verdampt is, voeg je de melk toe en laat je dit 20 minuten doorkoken op een heel laag vuurtje. Blijf nu goed roeren en neem de bodem mee, anders kan het zijn dan de onderkant aanbrandt.
Hierna voeg je het maizenapapje en de suikers toe. Laat dit alles circa 3 minuten doorkoken en blijf nog steeds goed doorroeren.
Verdeel de rijst over de ovenschaaltjes en leg ze circa 5 minuten in de oven of onder de grill op 200 graden, totdat je een mooi bruin, gekarameliseerd laagje hebt.
Laat de puddinkjes afkoelen in de koelkast en garneer voor het opdienen met nootjes en/of kaneel.