Tjap tjoy kun je eigenlijk klaar maken met alle soorten groenten. Vaak gebruik ik hiervoor de restjes groente die ik nog in de koelkast heb liggen. Mijn vader is een echte tjap tjoy liefhebber. Het maakt niet uit in welk restaurant hij zit, steevast kiest hij voor witte rijst met tjap tjoy.
Ik heb deze keer een tjap tjoy van groene groenten gemaakt en voor de kleur een fijn gesneden rood pepertje er doorheen. Het smaakte precies zoals het eruit ziet. Gesmuld hiervan met basmati rijst en wat extra peper.
Tjap tjoy van groene groenten en kipfilet
Bereidingswijze
Ingrediënten:
- 300 gram kipfilet, dun en schuin gesneden
- 1 groene paprika in stukjes gesneden
- 150 gram sperziebonen in drieën gesneden.
- 150 gram broccoliroosjes
- 1/3 komkommer, zaadlijsten eruit en in stukjes gesneden
- 1 ui, fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 stukje gember van 3 cm in plakjes gesneden
- 1 rode peper fijn gesneden
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 theelepel sesamolie
- zout en peper naar smaak
Ik laat altijd de harde groentes 1 minuut in heet water koken. Niet langer dan 1 minuut, ik vind het lekker als de groentes namelijk nog een "bite" hebben. Eerst het water aan de kook brengen en dan 1 minuut de groentes mee laten koken, daarna meteen afgieten.
Bak in 3 eetlepels zonnebloemolie, het ui en knoflook glazig. Bak ook meteen de stukjes gember hierin mee. Doe nu de kipfilet erbij en bak dit goed door totdat de kip niet meer roze van kleur is. Nu mag de oestersaus erbij. Schep het vlees goed om. Doe nu de broccoli en boontjes erbij en blijf goed omscheppen (wokken). Als laatste mogen de stukjes paprika en stukjes komkommer erbij. Giet nu de sesamolie over de groenten. Het geheel al omscheppend roerbakken voor ongeveer 2 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Het vuur mag daarna uit, garneer met een fijn gesneden rood pepertje.