Op moederdag maakte ik deze heerlijke tartelettes van zandtaartdeeg. Begin januari heb ik een patisserie opleiding gevolgd waar ik deze tartelettes leerde maken. Je kunt de tartelettes ook zonder het laagje frangipane maken, dat is al erg lekker. Frangipane is een beslag op basis van boter, suiker, gemalen amandelen, eieren en bloem/maizena. Heerlijk! De tartelettes kun je eigenlijk vullen met alles wat je lekker vindt. Ik maakte een appel noten vulling ( vergelijkbaar met die van de La Place), een Zwitserse room vulling met nougatine en een vulling van gele room en aardbeien. De recepten voor de vullingen zal ik binnenkort ook plaatsen.
Hoe maak je deze heerlijke, brosse zandtaartdeeg voor de tartelettes nu zelf?
Ingrediënten voor 20 mini tartelettes of circa 12 normale tartelettes;
Ingrediënten voor de frangipane (amandelfondant)
Voeg de bloem, amandelpoeder, zout en poedersuiker bij elkaar. Kruimel de boter door de droge stof. Doe het ei erbij en meng dit nog eens goed door. Maak hier een plak van en pak dit in met huishoudfolie. Laat dit minstens een uur in de koelkast opstijven.
Vet je vormpjes goed in met boter. Rol je plak uit en steek hier rondjes uit die passen in je vormpjes. Bekleed de vormpjes, prik hier gaatjes in en doe ze dan weer terug in de koelkast voor minimaal 1 uur.
Ondertussen kun je het amandelfondant maken, indien je dit wilt gebruiken uiteraard. De tartelettes zijn ook heerlijk zonder amandelfondant.
Breng de boter tegen het smeltpunt aan. Meng de amandelpoeder, poedersuiker en maizena. Voeg dit toe aan de boter. Nu mag het ei en de slagroom erbij. Roer dit goed door en klaar is het amandelfondant.
Haal de tartelettes uit de koelkast en bak ze (zonder het amandelfondant) in de oven op 170 graden. Haal de tartelettes, na 10 minuten, uit de oven en doe hier nu een laagje amandelfondant in, daarna mogen ze opnieuw de oven in voor ongeveer 10 minuten, totdat de randjes mooi bruin zijn gekleurd.