Ik maakte de Surinaamse puntjes ook tijdens de kwartfinale in de Heel Holland Bakt tent. De jury was zo enthousiast. Daarna heb ik nog meerdere keren deze heerlijke zachte witte broodjes gebakken. Ook perfect om in te vriezen trouwens. Beleg ze naar keuze, boter en kaas of bakkeljauw, kip in masala. Zoveel mogelijkheden.

Surinaamse puntjes
Ingredienten
Bereidingswijze
-
Bereidingswijze
Kneed de bloem, zout, water, suiker, gist, boter in een kom in 15 minuten tot een soepel deeg. Dit kan met de hand om met een keukenmachine met deeghaken.
Vet een kom in met een dun laagje zonnebloemolie.
Bol het deeg op en leg in de kom.
Draai het deeg om, zodat alle kanten van het deeg bedekt zijn met een laagje zonnebloemolie.
Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg 60 minuten rijzen.
Verdeel het deeg in 10 gelijke porties en maak rondjes/bolletjes van het deeg. Leg vershoudfolie over de deegbolletjes en laat ze 10 minuten rusten.
Druk de deegbolletjes een beetje plat. En met een deegroller maak je er een ronde platte plaat van. Rol dit vervolgens strak op.
Knijp de naad van de langwerpige deegbroodjes op.
Leg de deegbolletjes met de naad naar beneden op een beklede bakplaat.
Druk met de steel van een pollepel diep in het midden van het broodje, zodat er een diepe naad over de breedte van het deeg ontstaat. Bestrooi de broodjes nu met griesmeel.
Leg vershoudfolie over de deegbolletjes en laat de broodjes 60 minuten narijzen, tot ze in grootte zijn verdubbeld. Druk na 30 minuten nogmaals de steel van de pollepel in het midden van de broodjes.
Verwarm de oven voor op 220 graden. En leg een braadslede op de bodem.
Doe de broodjes in de oven en giet een kopje water in de braadslede. Door de stoom, krijgen de broodjes een heerlijke structuur.
Bak de broodjes gaar in 15 minuten.
Haal de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.