In de halve finale van mijn Heel Holland Bakt avontuur, gooide ik hele hoge ogen met mijn bara’s. Eigenlijk het hele Surinaamse ontbijt werd de hemel in geprezen. Nog nooit eerder zoveel complimenten gehad, hoorde ik van diverse (camera) mensen. Ik kon mijn oren niet geloven. Jullie vroegen massaal naar mijn bara recept, welke ook op de website van Heel Holland Bakt terug te vinden is. Ik heb wat kleine aanpassingen gedaan, waardoor de bara’s nu nog lekkerder zijn!
Surinaamse bara
Ingredients
Instructions
-
Bereidingswijze voor circa 30 bara's
- Stamp de knoflooktenen en de Surinaamse peper fijn.
- Snijd het tayerblad fijn.
- Maal het tayerblad met het water verder fijn in een foodprocessor.
- Doe de patentbloem en de bakpoeder bij elkaar in een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Voeg daar de mungbonen (ik giet zoveel mogelijk van de zwarte velletjes van de mungbonen af, dit hoeft echter niet), gist, komijn, masala, suiker en zout, knoflook en de fijngemalen tayerbladeren aan toe en kneed dit tot een plakkerig deeg. Dit kun je met de hand doen, maar je kunt hier ook de keukenmachine met deeghaken gebruiken.
- Verdeel een klein scheutje zonnebloemolie over het deeg en dek het af met vershoudfolie en laat het minimaal 3 uur rijzen.
- Verwarm de olie tot 170 graden.
- Maak van het deeg een balletje zo groot als een ei.
- Druk de deegballetje een beetje plat en steek een gat in het midden, zodat het deeg lijkt op een donut.
- Frituur de bara’s in de hete zonnebloemolie aan beide kanten goudbruin.