Ik ben een groot fan van het Groot Surinaams Kookboek. Hier kun je nog echt de authentieke Surinaamse recepten in terug vinden. Meestal geef ik hier dan mijn eigen draai aan, zodat het toch nog een klein beetje mijn eigen receptje is. Zo ook deze ananascake. Een beetje van mezelf en een beetje uit het Surinaams Kookboek. En lekker dat deze is!
Surinaamse ananascake
Bereidingswijze
Ingredienten voor een vorm van 30 x25 cm:
- 1 blik ananas (10 stuks)
- 2 eetlepels bruine suiker
- 20 gram ongezouten roomboter
- 400 gram ongezouten roomboter
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 350 gram suiker
- 6 eieren
- 4 eetlepels ananassap
- 1 theelepel vanille extract
- geschaafde amandelen
- half theelepeltje zout
Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de boter (20 gram) in een pan met de bruine suiker en stoof hierin de ananasschijven ( ca 5 minuten) Bekleed je bakvorm met een bakpapiertje en leg hier de ananasschijven in, het vocht mag je hier ook overheen schenken.
Klop de boter samen met de suiker romig en doe hier 1 voor 1 de eieren in. Na ieder ei mix je het beslag goed door totdat het ei goed opgenomen is. Haal de meel, bakpoeder en zout door een zeef en doe dit vervolgens beetje bij beetje door het boter-suiker mengsel. Tot slot doe je hier 4 eetlepels ananassap bij en het vanille extract en mix je alles nog een keer goed door.
Schenk het beslag in de vorm, over de ananasschijven en bak de cake in 90 minuten goudbruin. Mocht de cake nog niet gaar zijn, dan kun je de cake in de oven afdekken met een stuk aluminiumfolie, zo voorkom je dat de bovenkant donker wordt. Ondertussen gaart deze wel door in de oven. Nadat de cake is afgekoeld kun je deze omkeren in een schaal en deze garneren met amandelschijfjes.