Print Options:

Surinaams Javaanse saoto soep (sauto soep)

Mijn absolute favoriete Surinaams gerecht! Ik kan dit echt serieus wel elke dag eten. Zo lekker. Het heeft even geduurd om dit recept op papier te krijgen want zoals het vaak met soeprecepten, dan voeg je alles op gevoel toe. En nu heb ik het netjes voor jullie bijgehouden. Eigenlijk kan deze soep altijd wel, als goed gevulde maaltijdsoep met bijvoorbeel gekookte spaghetti, mihoen of rijst erbij.. Of zonder, als voorgerechtje. Het kan allemaal en allemaal even lekker!

Ingredienten
  • 4 liter water
  • 500 gram kipfilet
  • 75 gram selderij
  • 12 Maggiblokjes (de rood gele verpakking, hier zitten 2 in 1 papiertje)
  • 90 gram verse laoswortel (in stukken gesneden)
  • 15 gram verse gember (in 2 stukken gesneden)
  • 5 salamblaadjes (verkrijgbaar bij de toko)
  • 1 serreh stengel, gekneusd
  • 2 grote uien, gehalveerd
  • 5 teentjes knoflook uit de pers
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel zout (of naar smaak)
  • 0,5 eetlepel zwarte peper
  • 10 gram pimentkorrels
  • Overige ingredienten
  • 2 zakken mini friet (chips) naturel
  • 200 gram rijst vermicelli (die je even bakt in de zonnebloemolie)
  • 150 gram gebakken uitjes
  • 10 gekookte eieren
  • 500 gram tauge en/of spitskool fijn gesneden
  • 250 gram gekookte rijst-mihoen-spaghetti
  • 1 potje ketjapsambal
Bereidingswijze
  1. Doe in een grote soepkom alle ingredienten voor het saoto water in de pan incl de kipfilets. Breng dit aan de kook.

    Haal de kipfilets eruit als ze gaar zijn en bak dit in de airfryer of in een beetje zonnebloemolie goud bruin. Pluis de kip in kleine sliertjes en leg dit aan de kant. 

    Bak de rijstvermicelli in een beetje zonnebloem olie op hoog vuur. Doe dit in kleine beetjes en heel kort. Je ziet dat de vermicelli uitzet. Draai dit om in de olie en laat dit uitlekken op keukenpapier.

    Pak een grote kom met deksel en doe hier de frietjes in en de uitgelekte rijstvermicelli. Breek de vermicelli en meng dit met de frietjes. Ik doe hier ook meteen de gebakken uitjes bij en meng dit er ook doorheen. Maar dit hoeft niet, de uitjes kun je ook apart door de soep doen. 

    Was de tauge en snij de spitskool fijn. Kook de spaghetti, mihoen of rijst als je deze erbij wilt serveren. 

    Pak een soepkom, doe hier een beetje van het frietmengsel in, beetje tauge/spitskool, kip, gebakken uitjes en een eitje. Giet hier de warme bouilllon overheen. 

    Strooi hier wat fijn gesneden selderij overheen.

    Serveer met de ketjapsambal en evt de rijst/mihoen/spaghetti.