Ik heb dit recept al een keer eerder gemaakt maar nooit echt mooie foto’s kunnen maken. M’n zusje is hier echt gek op. Ik maakte dit als dessert na ons heerlijke paella diner. De flan is prima vooraf klaar te maken. Lekker als afsluiter van een gezellige barbecue.
Spaanse flan
Bereidingswijze
Ingrediënten voor een ovenschaal van ca 17,5 cm:
- 250 gram suiker verdeeld
- 3 eieren
- 400 ml volle melk
- 1 theelepel vanille extract
- 40 ml water
Maak als eerste de karamel; in een steelpan met een dikke bodem doe je 150 gram suiker met 40 ml water. Draai de pan even rond zodat al het water over de suiker verdeeld wordt. Zet de suiker op een laag vuurtje aan en laat dit staan. Na ongeveer 5 minuten wordt de suiker bruin. Blijf draaiende bewegingen maken, nu mag je roeren. Als de karamel donkerder wordt, haal je het van het vuur. Giet de karamel meteen in de vorm.
Breng de melk met de vanille en 100 gram suiker aan de kook en laat het afkoelen. Als de melk is afgekoeld meng je de eieren hierdoorheen.
Leg een zeef op het pannetje met karamel en giet hier de pudding doorheen, zodat eventuele stukjes achterblijven. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet het in de voorverwarmde oven in de braadslede met water.