Een van de favoriete tapas van mijn kinderen zijn wel de patatas bravas. Krokante aardappeltjes met een pittige tomatensaus of een lekkere aioli erover. De originele patatas bravas worden gebakken in olijfolie. Ik bakte ze in zonnebloemolie maar je kunt ze ook prima in de oven bakken.
Patatas bravas
Bereidingswijze
Ingrediënten voor 4 personen:
- Voor de aardappelen:
– 5 middelgrote aardappelen
– zout naar smaak - Voor de tomatensaus (salsa brava):
– olijfolie om in te bakken - - 1 eetlepel creme fraiche
– 2 eetlepels azijn
– 1 of 2 knoflooktenen, fijngehakt
– 2 theelepels cayennepeper (poeder)
– 1 theelepel paprikapoeder
– zout naar smaak
– 1 ui, fijngesnipperd
– 400 ml tomatenblokjes
– 2 theelepels suiker
Was de aardappels en snij ze in blokjes van 2/3 cm. Als je wilt kun je de aardappels ook schillen, zelf vind ik dat het lekkerste.
Breng een grote pan water met zout aan de kook. Doe de aardappels in de pan en kook ze 5 minuten. Laat de aardappels uitlekken in een vergiet en dep ze droog.
Als de aardappels droog zijn kun je ze gaan frituren. Frituur de aardappels tot ze goudbruin zijn.
Laat de gefrituurde aardappels uitlekken op een stuk keukenpapier. Strooi over de aardappels zout om het nog verder op smaak te brengen.
Tomatensaus:
Doe wat olijfolie in een pan en doe hier de gesneden ui en knoflook bij en laat deze fruiten.
Voeg nu de tomatenblokjes toe en laat deze zachtjes koken, blijf het mengsel goed doorroeren. Voeg daarna de cayennepeper en de paprikapoeder toe, laat dit even meekoken.
Als laatste voeg je de azijn, suiker en zout toe en roer het mengsel goed door.
Neem de pan van het vuur en mix de salsa met de staafmixer tot een glad mengsel.
Doe de aardappels in een kommetje of leg ze op een bord. Giet daarna de tomatensaus over de aardappels.