Weer eens wat anders dan de traditionele pasteitjes met kip. Ik maakte deze heerlijke makreelpasteitjes op Oudjaarsdag. Ik maakte genoeg vulling zodat ik ze op Nieuwjaarsdag opnieuw kon maken om mee te nemen naar mijn ouders. Ze waren heerlijk!
Makreelpasteitjes
Bereidingswijze
Ingrediënten voor circa 15 pasteitjes;
- 15 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
- 1 gerookte makreel van circa 300 gram (fijn gepluisd)
- 1 Surinaams pepertje, fijn gesneden (optioneel)
- 1 ui, fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine prei, in dunne ringen gesneden
- zout en peper
- zonnebloemolie
- 1 ei (losgeklopt)
Doe in een grote pan een laagje zonnebloemolie en fruit hierin de ui en knoflook en peper aan. Vervolgens doe je hier de makreel bij en ook dit bak je goed aan, blijf goed omscheppen, circa 10 minuten.
Als de makreel goed aangebakken is, mogen de preiringen erbij. Schep dit alles ook goed om en voeg zout en peper naar smaak toe. Laat dit vervolgens afkoelen.
Neem een plakje bladerdeeg en steek hier een cirkel uit, dit kun je doen met een rond kommetje. Leg een schep makreel op de ene helft van het bladerdeeg en vouw de 2 kanten op elkaar. Met een vorkje druk je de randjes goed aan. Doe dit met alle plakjes bladerdeeg.
Smeer de bovenkant van de pasteitjes in met ei en leg de pasteitjes op een bakplaat met bakpapier. Daarna mogen ze ongeveer 15 min, de voorverwarmde oven van 200 graden in, totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn.
Serveer de pasteitjes met mijn pittige ketchupsambal. (ketchup met 1 knoflookteentje uit de pers en een fijn gestampt Surinaams pepertje)