Vorig jaar volgde ik een 4 daagse opleiding patisserie. Ontzettend gaaf was dit! Ik leerde onder andere diverse koekjes, taarten en cakes maken. Maar natuurlijk ook de overheerlijke macarons (Macarons zijn kleine ronde luchtige koekjes die aan elkaar geplakt zijn met een zachte vulling. Ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk.)
Sindsdien probeer ik regelmatig de macaron uit, maar ik moet zeggen, het blijft een lastig koekje om te maken. Je kunt de macaron op 2 verschillende manieren bereiden; op de Franse en op de Italiaanse manier. Het verschil tussen beide recepten is de manier waarop de suiker wordt behandeld. Tijdens de opleiding leerden wij de Italiaanse manier.
Macarons met een vanillevulling
Bereidingswijze
Voordat je begint met het maken van de koekjes, deel ik de volgende tips met je:
- Laat je niet ontmoedigen als de koekjes de eerste paar keren mislukken.
- Volg het recept nauwkeurig op.
- Leer je eigen oven kennen, wat bij de een werkt hoeft bij de ander niet te werken. Probeer dus verschillende graden uit, indien het recept tegen valt.
- Al je keukenmaterialen dienen vetvrij te zijn!
- Laat de koekjes drogen, voordat ze de oven in gaan. Er moet een leerachtig huidje op komen voordat ze de oven gaan. Dit zorgt ervoor dat de macarons niet zullen barsten aan de bovenkant en het bekende "voetje" krijgen.
- Het mooiste resultaat krijg je wanneer het eiwit 3/4 dagen oud is.
- Tegenwoordig verkoop je flesjes eiwit in de supermarkt
- Zeef het amandelmeel 2 x voor een mooie, gladde macaron
- Schaf een kookthermometer aan, voor het beste resultaat
Ingrediënten voor circa 30 macarons;
- 150 gram fijne amandelmeel
- 150 gram poedersuiker
- 2 x 55 gram eiwit
- 150 gram suiker
- 37,5 gram water
- evt druppeltje kleurgel of poeder (geen vloeibare kleurstof)
Vanillevulling:
- 200 gram witte chocolade
- 100 gram slagroom
- half vanille stokje
Recept macarons:
De vulling kun je het liefst een dag van te voren maken (of een paar uur van te voren) zodat deze mooi kan opstijven.
Warm de slagroom op in een steelpannetje samen met het vanille merg en het vanillestokje. Zodra dit kookt haal je het vanille stokje eruit en giet je dit over de stukjes witte chocolade. Blijf roeren en laat opstijven.
Doe de vulling in een spuitzak en spuit een hoopje vulling op een macaron.
Het lekkerste is (als je kunt wachten) om de gevulde macarons een dag in de koelkast te bewaren, zodat de vulling kan intrekken in de macaron. Laat de macaron op kamertemperatuur komen voordat je dit opeet!
Dit is echt genieten!