Ingrediƫnten voor circa 20 lempers:
Voor de kleefrijst:
Voor de vulling:
Bereiding vulling:
Doe wat zonnebloemolie in de pan en bak hierin de uien en knoflook glazig. Doe hier de trassi en verse gember bij en laat dit even mee bakken. Doe hier nu de kip bij en strooi hier alle kruiden en suiker overheen. Ook voeg je nu de djeroek poeroet toe. Schep dit goed om. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Schenk nu de kokosmelk toe en laat alles goed doorkoken, tot het vocht verdampt is.
Bereiding rijst:
Doe de kokosmelk, water, suiker, zout en pandanbladeren in een pan en breng rustig aan de kook. Zodra de suiker gesmolten is, doe je het vuur uit en leg je dit even weg zodat de pandanbladeren kunnen intrekken.
De rijst laat je minimaak 2 uur inweken in heet water. Zorg dat de rijst goed onder staat. Daarna was je de rijst tot het water helder blijft.
Schenk de rijst over in een stoompan. Er zijn mogelijkheden om ketanrijst gaar te krijgen zonder een stoompan, je bereidt de ketanrijst hetzelfde als gewone rijst. Op het internet staan tal van mogelijkheden om de kleefrijst klaar te maken zonder een stoompan.
Stoom de rijst in 40 minuten bijna gaar. Schenk de rijst over in een grote schaal en giet hierover het kokosmengsel. Dek dit af en laat dit circa een half uur rusten. Je zal zien dat het kokosmengsel volledig wordt opgenomen door de rijst.
Stoom de rijst nu nog 20 minuten. De rijst is nu klaar voor gebruik. Je kunt de lempers het beste rollen als de rijst nog warm is. De rijst is dan nog goed te vormen.