Een typisch Surinaams gerecht is wel kousenband met bakkeljauw. Je kunt dit gerecht bij iedere toko, Surinaams eethuis of restaurant wel op de kaart vinden. Heerlijk op een broodje of lekker met rijst. Ik ben er gek op, zeker als het lekker pittig wordt klaar gemaakt. Mijn 2 oudste jongens houden niet van bakkeljauw, eigenlijk van geen enkele vissoort behalve vissticks, visfriet of een lekkerbek 😉 Als ik dit klaar maak, dan maak ik altijd wel wat anders voor de jongens. En nu maakte ik kip met aardappelen in masala en pompoen voor ze klaar. Iedereen blij….
Kousenband met bakkeljauw (gezouten vis)
Bereidingswijze
Ingrediënten voor 3/4 personen:
- 400 gram bakkeljauw
- 400 gram kousenband, in stukjes
- 1 ui, fijn gesneden
- 1 Surinaams pepertje, fijn gesneden (optioneel)
- 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
- 1 grote eetlepel tomatenpuree
- 1 grote tomaat in stukjes
- theelepeltje suiker
Doe de bakkeljauw in een kom en giet hier heet water over heen, laat dit even staan en giet daarna het water uit de kom. Herhaal dit nog 2 keer (met schoon water uiteraard) zodat je hiermee zoveel mogelijk zout uit de bakkeljauw krijgt. Giet daarna goed af, zodat je zoveel mogelijk vocht uit de bakkeljauw krijgt. Daarna pluis je de vis in stukjes. Proef eventueel of het zout er uit is en anders giet je er nog een keer heet water over heen. Het mag best nog zoutig proeven, het is wat je zelf lekker vindt.
Doe een laagje olie in een koekenpan en fruit hier ui, knoflook en peper aan. Doe hier de bakkeljauw in en bak dit lekker op een middelmatig vuurtje bruin. Nu mag de tomaten puree, suiker en stukjes tomaat erbij en bak dit opnieuw goed door (circa 5 minuten)
Als laatst doe je de stukjes kousenband erbij, schep dit alles nog eens circa 5 minuten goed om tot de kousenband gaar is. Ik vind het zelf erg lekker als de kousenband nog een beetje knapperig is.
Heerlijk met warme rijst.