Ik ben er gek op, een kokos pandan sponge cake!
Je hebt verschillende recepten voor een sponge cake. Je kunt bijvoorbeeld de eieren splitsen en het opgeklopte eiwit als laatste door het beslag spatelen. Zo blijf de cake mooi luchtig en mals.
Maar je hebt ook een wat snellere variant en dat is dit recept. Nog steeds mooi luchtig en iets minder handelingen waardoor dit recept mijn voorkeur heeft.
Lekker als dessert met een toef slagroom. Of je kun de cake in laagjes snijden en vullen met slagroom en fruit. Wat je zelf maar lekker vindt.
Kokos pandan sponge cake
Bereidingswijze
Ingrediënten voor een bakblik van 25 cm:
- 300 gram bloem
- 300 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 8 eieren
- 150 ml kokosmelk
- 75 ml zonnebloemolie
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels groene kleurstof (optioneel)
- 2 eetlepels pandanextract of pandanpasta (verkrijgbaar bij de toko)
- 1 mespuntje zout
- geraspte kokos
Mix de eieren en suiker en vanillesuiker dik en schuimig. Doe hier de groene kleurstof en pandanpasta bij en mix dit er goed doorheen.
Meng de bloem met bakpoeder en het zout en schep dit door het het de luchtige ei massa. Zorg ervoor dat het luchtig blijft.
Meng de kokosmelk met de zonnebloemolie en schenk dit voorzichtig door het beslag terwijl je blijft omscheppen. Niet roeren anders verlies je de luchtigheid van het beslag.
Giet het beslag vervolgens in een ingevette bakblik en bak de cake in 60 minuten, in een voorverwarmde oven van 160 graden gaar.
Als de cake uit de oven komt, besmeer je deze met wat gesmolten boter en bestrooi je het met wat geraspte kokos.
Laat de cake goed afkoelen voordat je het in stukken snijdt.