Zelf karamel maken is zoveel lekkerder en ook wel echt leuk om te doen. Helemaal als je mijn stappen volgt. Heerlijk over ijs, in je taart, of door de yoghurt. Je kunt de karamel 2 weken in de koelkast bewaren. Echt zo lekker!
Karamelsaus
Bereidingswijze
Ingrediënten:
- 300 gram kristalsuiker
- 60 ml water
- 250 ml slagroom
- 125 gram ongezouten boter
- 0,5 theelepel zout
Doe de kristalsuiker in een steelpan met een dikke bodem en schenk hier het water overheen. Roer dit door elkaar zodat alles gemengd is.
Hou een kwastje met water bij de hand.
Plaats de pan op een middelhoog vuur. Vanaf dit moment mag je absoluut niet meer roeren ander ontstaan er suiker kristallen en krijg je klonten.
Met het vochtige kwastje kun je de zijkanten van het pannetje bevochtigen zodat daar geen suiker gaat zitten en het dus niet aanbrandt.
Wacht nu rustig tot je belletjes ziet en de kleur donkerder wordt. Hoe donkerder de kleur hoe intenser de karamelsmaak. Maar je wilt het niet te donker hebben anders proeft het gebrand aan. Wacht dus tot een mooie goudbruine kleur.
Haal nu de pan van het vuur en schenk voorzicht de slagroom hierbij en blijf stevig doorroeren. Je merkt dat er veel stoom afkomt en gaat borrelen, wees voorzichtig. Blijf doorroeren ook als je klontjes ziet. De klontjes verdwijnen zodra je het mengsel weer verwarmd op het vuur.
Voeg nu de boter toe en roer door totdat dit gesmolten is.
Zet de pan weer op een middelhoog vuur en roer de karamel 2 minuten door. Let op dat de karamel niet overkookt want het kan gaan borrelen.
Na 2 minuten doe je het vuur uit en voeg je de zout toe.
Schenk de karamel in potjes of flesjes en laat het afkoelen voordat je het in de koelkast bewaard.