Dit weer vraagt om een heerlijke hutspot! De kinderen zijn er dol op, ideaal gerecht waar je wat extra groenten in kan doen. We hebben hier 2 dagen van genoten! En de jus smaakte er voortreffelijk bij.
Hutspot met een eigen draai en zelfgemaakte jus!
Bereidingswijze
Ingrediënten:
- 1,5 kilo geschilde aardappelen in stukjes
- 600 gram wortelen, in stukjes gesneden
- 400 gram uien grof gesneden (2 x 200 gram)
- 200 gram gerookte spekjes (of gerookte kipreepjes)
- 50 gram roomboter
- 200 ml halfvolle melk
- evt kookvocht om de stamppot smeuïger te maken
- zout en peper
Jus
- 250 ml water
- 2 theelepels balsamico azijn
- 1 theelepel mosterd
- 10 gram bloem
- 10 gram boter
- zout en peper
Doe de geschilde aardappelen in een grote pan met water en zet op vuur. Na 8 minuten doe je de stukjes wortelen en 200 gram uien erbij en laat dit mee koken. Doe een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de overige uien goudbruin. Haal de uien uit de pan en doe er 2 eetlepels olijfolie bij. Nu kunnen de gerookte spekjes erbij en deze bak je mooi bruin.
Zodra de aardappelen en wortelen zacht zijn, giet je deze af. Bewaar wat van het kookvocht om eventueel straks toe te voegen.
Stamp de aardappelen, wortelen en uien fijn samen met de melk en boter en eventueel een beetje kookvocht. Afhankelijk hoe smeuïg je de stamppot wilt hebben. Nu mogen ook de gebakken uien en spekreepjes erbij. Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Lekker met een stuk rookworst!
Jus
Breng 250 ml water aan de kook en doe hier 2 eetlepel balsamicoazijn en een theelepeltje mosterd bij. Meng 10 gram boter met 10 gram bloem en doe dit er vervolgens bij de jus. Laat de jus op zacht vuur wat dikker worden en voeg zout en peper naar smaak toe.