Ik hou van de warme geur van kaneel en appels uit mijn oven. Deze appelkoeken zijn echt 1 van mijn favoriete koeken van de laatste tijd. Het is zo genieten. Extra lekker als ze nog warm zijn en anders kun je ze prima nog even opwarmen in de oven. Je maakt er helemaal een feestje van als je ze serveert met een bolletje vanille ijs en een toefje slagroom.
Heerlijke mini appelkoeken
Bereidingswijze
Ingrediënten voor 15 mini koeken of 10 grote koeken:
- 250 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 150 gram witte basterdsuiker
- rasp van 1/2 citroen
- 1/4 theelepel zout
- 1/2 ei
- 325 gram patentbloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 250 gram amandelspijs ( + 1 ei)
- 2 appels geschild en in blokjes gesneden gemengd met 1/2 theelepel kaneel
Voor het deeg meng je de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom door elkaar. Meng nu het halve ei erdoor. Meng de bloem en het bakpoeder erdoor en kneed dit tot een ronde plak. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een cupcaketray in met boter.
Kneed het deeg nu kort door en rol het op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3/4 millimeter dik. Steek cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de bodems en de zijkant van de vormpjes in de tray, met deeg te bekleden. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bekleed de overige vormpjes met het deeg en druk dit goed aan.
Klop het amandelspijs los met het ei totdat je een mooie, gladde massa hebt, zonder klontjes. Verdeel dit nu over de bodempjes van de vormpjes. Leg hier tenslotte de blokjes appel op.
Bak de koeken in circa 25 minuten gaar en mooi bruin. Laat ze vervolgens afkoelen. Voor een mooie glans kun je wat abrikozenjam verwarmen en hiermee de koeken bestrijken.