Ik ben ontzettend gek op brood, op alle soorten brood. De laatste tijd ben ik veel aan het experimenteren met brood. Zeker met het mooie weer, eet ik liever brood met een salade dan aardappelen of rijst. Deze focaccia is nog lekkerder dan uit de winkel en ook nog eens lekker zacht.
Heerlijke focaccia met kaas en ui
Bereidingswijze
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 7 gram gist
- 300 ml lauwwarm water
- 10 gram zout
- 1 eetlepel provencaalse kruiden (oa tijm, rozemarijn, oregano)
- 1 ui in ringen gesneden
- 50 gram geraspte belegen kaasr
- zeezout
Kneed een samenhangend en soepel deeg van bloem, gist, provencaalse kruiden en het water in ongeveer 15 minuten. Gebruik hiervoor de deeghaak van je keukenmachine. Na ongeveer 5 minuten voeg je het zout toe. Als het deeg te nat is, voeg je wat bloem toe, is het deeg te droog dan voeg je wat water toe.
Vet een kom in met wat olijfolie en doe hier het deeg in. Keer het deeg om, zodat al het deeg bedekt is met wat olie. Dek de kom af en laat in ongeveer een uur tot dubbel volume rijzen op kamertemperatuur.
In de tussentijd fruit je de uienringen in een beetje olie glazig. Niet te donker, want de uien worden ook nog in de oven gebakken. Laat dit afkoelen.
Vet je werkplek lichtjes in en stort hier het deeg op uit. Druk de lucht eruit en rol het deeg uit in de vorm die jij wilt hebben. Leg het deeg op een bakplaat, bekleed met bakpapier en dek dit af met een stuk plastic folie en laat opnieuw een half uur rijzen. Druk vervolgens met je vingers kuiltjes in het deeg. Verdeel de uienringen en kaas erover en strooi er wat zeezout over. Nu kun je het brood goudbruin afbakken in een voorverwarmde oven op 220 graden in ongeveer 25 minuten.