Een heerlijk bijgerecht, niet alleen voor de feestdagen maar kan ook prima op een doordeweekse dag. Zo ziet het avondeten er toch nog wat spannender uit.
De Hasselback aardappel komt oorspronkelijk uit Zweden. In het bij een hotel behorende restaurant Hasselbacken, werden deze aardappelen als eerste geserveerd. De aardappels worden in dunne plakjes ingesneden, waarna je ze vult of bestrooid met kruiden, kaas en bijvoorbeeld olie.
Het ziet er niet alleen feestelijk uit maar smaakt ook fantastisch.
Hasselback aardappelen
Bereidingswijze
Ingrediënten voor 3/4 personen;
- 6 licht kruimige aardappelen in schil
- 25 ml olijfolie
- 25 gram gesmolten boter
- zout en peper uit de molen
- 3 teentjes knoflook uit de pers
- 25 gram geraspte (Parmezaanse) kaas
- verse fijn gesneden peterselie/bieslook/tijm
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de olijfolie, boter, knoflook, zout en peper met elkaar.
Was de aardappelen goed en dep ze droog.
Snij de aardappelen in dunne plakjes maar snijd ze niet helemaal door. Ik sneed ze tot iets over de helft door.
Leg de aardappelen nu op een bakplaat bekleed met bakpapier en smeer de aardappels goed in met het knoflookmengsel.
Plaats de bakplaat nu circa 50-60 minuten in de oven. Na een half uur kun je de aardappelen nogmaals insmeren met het overgebleven mengsel. Vijf minuten voor het einde van de baktijd, strooi je de kaas over de aardappelen.
Garneer de aardappelen met de fijn gesneden peterselie en serveer meteen, dan zijn ze het lekkerste.