Kun je geloven dat ik 3 jaar geleden echt geen Indiaas eten lustte! De verschillende soorten (onbekende) kruiden die er worden gebruikt in de Indiase keuken dat sprak me niet echt aan. Ik had ook denk ik nooit echt lekker Indiaas gegeten. Nu weet ik inmiddels wel beter! Drie jaar geleden gingen wij voor het eerst naar Dubai en daar heb ik echt Indiaas leren eten. Eenmaal terug in Nederland aten wij steeds vaker Indiaas. Maar ik had het zelf nog nooit geprobeerd. Totdat ik terug kwam van onze tweede vakantie in Dubai afgelopen januari…Na opnieuw heerlijk Indiaas gegeten te hebben, probeerde ik een aantal van de lekkerste gerechten die wij daar aten, zelf te maken. En met succes! Even dacht ik dat we weer in Dubai zaten…hahaha. Nee, zonder gekkigheid…het was zalig…we hebben echt met z’n vijven zitten genieten, ja zelfs de jongens hebben gesmuld!
De lekkerste Indiase Butter Chicken maak je nu gewoon zelf!
Bereidingswijze
Ingrediënten voor circa 6 personen:
Voor de kip:
- 750 gram kipfilet in blokjes gesneden
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 theelepel Garam masala (verkrijgbaar bij de toko)
- 1 theelepel rode chilipoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- halve theelepel gemalen fenegriek
- halve citroen
- 1 theelepel zout
Voor de saus:
- 200 gram roomboter
- 3 groene kardamom
- 1 theelepel komijnzaad
- 3 kruidnagels
- 1 grote gesnipperde ui
- 3 fijngesneden teentjes knoflook
- 2 cm geschilde en fijn gesneden verse gember
- 2 verse tomaten is stukjes gesneden
- 2 laurierblaadjes
- 2 eetlepels tomatenpuree
- halve theelepel garam masala
- halve theelepel suiker
- halve theelepel kurkuma
- halve theelepel kaneel
- halve theelepel gemalen fenegriek
- 100 ml slagroom
- verse fijne gesneden koriander
Het allerlekkerste is als je de kip een avond van te voren marineert zodat de kruiden goed kunnen intrekken in de kip. En anders minimaal 2 uurtjes afgedekt in de koelkast laten intrekken.
Marineer de kipstukjes met de kruiden en yoghurt en leg dit in de koelkast.
Maak nu de saus als volgt klaar:
Smelt de boter in de pan, voeg het komijnzaad en fruit dit even. Voeg nu de ui, knoflook en gember toe en fruit dit samen circa 5 minuten. Doe nu de gesneden tomaten erbij en laat dit samen nog eens circa 3 minuten fruiten. Doe nu alles in de blender (of gebruik een staafmixer). Zet dit aan de kant.
Doe een eetlepel zonnebloemolie in dezelfde pan en fruit hierin de laurierblaadjes, kruidnagels en kardamom in.
Bak nu de gemarineerde stukjes kip in dezelfde olie drie kwart gaar. Doe nu de tomatenpuree erbij en pak dit samen met de kip even aan. Daarna doe je de tomaten/uienpasta erbij.
Roer alles goed door en voeg de kurkuma, chilipoeder, garam masala, fenegriek, suiker en kaneel toe en voeg tevens naar smaak zout toe. Laat de kip nu op een zacht vuurtje in circa 20 minuten gaar stoven. Na 20 minuten doe je de slagroom erbij en dit laat je nog circa 5 minuten mee koken op een zacht vuurtje.
Garneer de butter chicken met verse, fijn gesneden koriander.
Heerlijk met basmati rijst!