De lekkerste griesmeelcake (Basbousa)

De lekkerste griesmeelcake (Basbousa)
Ga door naar het recept Print recept
0 Voeg toe aan favorieten
pinit

Ook zo een cake die ik al heel lang wilde maken en waar ook veel vraag naar was. Voor de verjaardag van mijn schoonvader nam ik onlangs onder andere deze heerlijke Marokkaanse griesmeelcake, ook wel Basbousa genoemd, mee. Deze griesmeelcake was echt favoriet van alle zoetigheden die ik mee nam. En weet je dat deze cake ontzettend makkelijk te maken is?

Je kunt eigenlijk alle vormen wel gebruiken. Vaak wordt hier een grijze bastilla vorm voor gebruikt, maar ik maakte de cake in een ovenschaal en kwam er perfect uit. Voor dit recept kun je fijne griesmeel of grove griesmeel gebruiken, net wat je zelf lekker vindt. Ik gebruikte de fijne variant. Verkrijgbaar in de supermarkt, Turkse supermarkten of een toko.

pinit
0 Voeg toe aan favorieten
5 from 1 vote

De lekkerste griesmeelcake (Basbousa)

Bereidingswijze

Ingrediënten voor een cakevorm van 30 x 25 cm of een ronde vorm van 25/30 cm :

  • 4 eieren (L)
  • 500 ml vanillevla
  • 500 gram (fijne) griesmeel
  • 200 gram kristalsuiker
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eetlepels abrikozenjam of honing
  • 3 eetlepels geraspte kokos

Vet je vorm in met boter. En verwarm de oven voor op 175 graden

Begin met het opkloppen van de eieren op hoge snelheid, voeg steeds een lepel kristalsuiker en vanillesuiker toe totdat alles is opgenomen en je een dikke massa heb. 

Schenk hier de zonnebloemolie bij en mix op een lage stand door tot de olie volledig is opgenomen. Nu mag de vanillevla erbij. Mix dit ook door totdat het opgenomen is en als laatste doe je hier in 4 keer de griesmeel en de bakpoeder bij. 

Stop met mixen totdat alles is opgenomen. 

Doe het beslag in de vorm en vervolgens in de voorverwarmde oven. Bak de cake in circa 30 minuten gaar. Voel na 30 minuten of de cake zachtjes terug veert, dan is deze klaar. Laat de cake 10 minuten afkoelen. 

Verwarm de abrikozenjam of honing in de magnetron en smeer de gehele bovenkant van de cake hiermee in. Strooi hier vervolgens de geraspte kokos overheen.

Laat de cake volledig afkoelen voordat je het in stukjes snijdt. En genieten maar!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @mooie_recepten op Instagram en hashtag #mooie recepten zodat wij al jouw recepten kunnen zien.

Pin dit recept en deel het met je volgers.

pinit
Recipe Card powered by WP Delicious

2 Comments

  1. Vandaag de cake gemaakt en hij is heerlijk! Is het mogelijk om een gedeelte
    In te vriezen?






    1. Hi, dank je wel. Ik heb het nog niet eerder geprobeerd, maar lijkt mij dat het wel moet kunnen hoor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.