Mijn favoriete berlinerbol is die gevuld met gele room! Echt, je kunt me ervoor wakker maken. En zeker met dit recept. De berlinerbollen zijn heerlijk zacht van binnen, echt een traktatie!
Ingrediënten voor circa 12 berlinerbollen (afhankelijk van de grootte);
Voor de vulling:
Doe de gist met de suiker in de warme melk en laat dit 5 minuten staan. Doe de bloem in een mengkom en voeg het zout, ei, gesmolten boter, olie en vervolgens het gistmengsel toe.
Meng het geheel met een mixer met deeghaken kort op de laagste stand en dan ongeveer 5 minuten op de hoogste stand tot een samenhangend deeg ontstaat. Je kunt het deeg ook met de handen kneden, hier ben je ongeveer 15 minuten mee bezig totdat je een mooie, zachte deeg hebt. Dek de mengkom af met plasticfolie en zet het op een warme (tochtvrije) plaats totdat het deeg duidelijk zichtbaar is gerezen. Dit zal ongeveer een 1 a 1,5 uur duren.
Kneed het gerezen deeg even kort door en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5/6 cm. Maak uit het deeg met een ronde steker (of de rand van een glas) cirkels met een doornsnede van ongeveer 5 cm. Dek de cirkels af met plasticfolie. Laat de berlinerbollen rijzen, totdat ze duidelijk zichtbaar zijn gerezen.
Verhit de olie. Doe de bollen voorzichtig in de olie en zorg voor voldoende tussenruimte. Bak de bollen circa 1 minuut tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Draai de bollen om en bak ze aan de andere kant ook goudbruin. Laat de bollen op keukenpapier uitlekken en iets afkoelen en rol ze vervolgens door de suiker.
Om de bollen te vullen, maak je met een rietje aan de zijkant van en bol een gat, draai wat rondjes met het rietje, om zo ruimte te creëren in de bol. Vul een spuitzak met de banketbakkersroom en vul de berlinerbol hiermee.