Ik ben gek op dawet! Dawet is van origine een Indonesisch drankje en is door de Javanen naar Suriname gebracht. In Indonesië is dawet groen. Dawet is een fris, zoet kokosdrankje. Echt heerlijk als het warm is en de dawet lekker koud is. In de dawet doe je meestal een schepje maizenasliertjes, maizenastukje, stukjes jonge kokosnoot of geraspte agar agar.
Ingrediënten voor de siroop:
Ingrediënten voor de maizenastukjes;
Overige ingrediënten voor de dawet:
Bereiding van de siroop:
Breng het water met suiker aan de kook. Wanneer de suiker gesmolten is, wordt het een siroop. Als er suiker aan de randen van de pan blijft zitten dan verwijder je dit met een nat kwastje. Laat geen stukjes suiker in de siroop vallen. Belangrijk is, dat de suiker gesmolten is, voordat het water kookt. Anders kan het zijn dat de suiker uiteindelijk weer gaan klonteren.
Vervolgens laat je de siroop ongeveer 10 minuten koken met het citroengras in het water, op een laag vuurtje.
Laat dit een uur intrekken, verwijder daarna het citroengras. Ik maak de siroop een dag van te voren en laat het citroengras een hele nacht trekken. Schenk nu een half flesje cola of dawetessence hierbij. Nu kun je ook de citroenzuur/citroensap erbij doen. Klaar is je siroop. Ook heerlijk met water of melk.
Bereiding van de maizenasliertjes of maizenastukjes;
Kook het water en doe hier de opgeloste maizena bij. Kook dit tot een dikke pap. Doe de pap in een fijne vergiet met daaronder een pan ijskoud water met een mespunt zout. Druk de maizenapap door de vergiet heen. Door het koude water worden de sliertjes stevig en plakken ze niet aan elkaar. Giet het voorzichtig af. Klaar zijn je maizenasliertjes, stukjes of bolletjes.
Nu pak je 2 glazen en vul deze voor de helft met kokosmelk, de andere helft kun je vullen met water of melk. Net wat je zelf lekker vindt. Alleen kokosmelk kan natuurlijk ook. Doe hier nu naar smaak de siroop in en doe hier een schep maizenastukjes bij. Klaar is je heerlijke dawet.