Deze appelkruimel koek wilde ik ook al zo lang maken. Mijn jongens zijn al dol op de appelkruimelkoek zonder gele room, met gele room zou dus ook wel zeker in de smaak moeten vallen. De koek kun je in elke gewenst vorm wel maken, rechthoek, rond, vlaaivorm etc. Hou ongeveer een doorsnede aan van ca 22 cm, dan moet het goed komen. Voor dit recept gebruikte ik mijn recept van de appelkruimelkoek van het bakbliken voegde een laagje van mijn banketbakkersroom ertussen. Je kunt ook een laagje jam proberen, lijkt me ook heel lekker trouwens.
Appelkruimelkoek met een laagje gele room
Bereidingswijze
Ingrediënten voor een bakvorm van circa 22 x cm (mag wat groter of wat kleiner, net wat je in huis hebt):
- 200 gram boter, koud en in blokjes gesneden
- 3 appels, geschild en in blokjes gesneden. (ik gebruikte Jonagold appels)
- 160 gram kristalsuiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 2 eetlepels custardpoeder
- 1 eetlepel kaneel
- 325 gram patentbloem
- snufje zout
- 1 x mijn recept voor banketbakkersroom
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in met boter en bekleed met een vel bakpapier.
Meng de bloem, suiker, roomboter en zout in een kom en kneed met je vingertoppen tot een kruimeldeeg. Doe 1/3 van het kruimeldeeg in een andere kom. Zet dit even in de koelkast. Kneed de andere helft van het kruimeldeeg goed door en druk dit uit over de bodem van de bakvorm.
Verdeel nu de banketbakkersroom over de bodem.
Meng de blokjes appel met de overige ingrediënten en verdeel dit over de room. Verdeel het overige kruimeldeeg hierover en bak in circa 60 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
Laat de taart in de bakvorm volledig afkoelen. Vlak voor serveren kun je de taart met poedersuiker. Snijd de taart in vierkantjes.
Super lekker met een toefje slagroom of bolletje vanille of kaneelijs.