Ovenschotels maak ik graag, het is makkelijk en meestal maak je toch te veel, zodat we hier 2 dagen van kunnen eten. Ik stop hier alle groenten in die ik maar over heb en hier merken de jongens echt niks van. Perfect dus. De potjes van Aardappel Anders waren altijd favoriet hier, maar sinds ik de sauzen makkelijk en zelfs lekkerder zelf kan maken, gebruik ik de potten helemaal niet meer.
Ingrediënten voor 5/6 personen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smelt de roomboter in een ruime pan. Voeg de bloem toe en bak al roerend op laag vuur circa 5 minuten, om de bloem te laten garen. Probeer de roux (=boter en bloem) niet laten kleuren. Voeg de bouillon en room toe en breng al roerend met een garde aan de kook.
Laat 5 minuten zachtjes pruttelen tot je een mooi gebonden, gladde saus hebt. Voeg de tomaat, paprikapoeder, oregano en de helft van de kaas toe en warm nog enkele minuten door tot de kaas gesmolten is.
Snij de groenten is stukjes en blancheer zo nodig. Dit heb ik wel met bijvoorbeeld de sperziebonen gedaan.
Meng in een grote ovenschaal de aardappelschijfjes en groenten. Bestrooi met peper en zout. Giet de saus over de inhoud van de ovenschaal. Bestrooi met de overgebleven geraspte kaas.
Schuif de ovenschaal in de oven en bak in 30 minuten gaar.