Een goed basisrecept van pizzadeeg moet iedereen eigenlijk wel hebben. Vaak grijpt men naar de kant en klare pizza's uit de supermarkt. Heel eerlijk, ik ook wel eens. Zeker als je in tijdnood komt, is dit een prima oplossing. Maar als je leest hoeveel suikers er wel niet inzitten, dan schrik je toch wel. Hoewel de pizza zelf ook niet heel erg gezond is, door de hoeveelheden kaas die er overheen gaat, kun je zelf wel je eigen "gezonde" variant maken. Bovendien is dit ontzettend leuk om te doen met de kinderen!
Ingrediënten voor 4/5 grote pizza's:
Allereerst doe je de gist in een kommetje samen met de suiker en 4 eetlepels warm water.
Doe de bloem in een mengkom, samen met het zout. Zodra de gist gaat werken en je belletjes ziet verschijnen, doe je dit bij de bloem. Laat de keukenmachine met de deeghaken draaien en voeg geleidelijk aan het warme water toe, totdat je een mooie elastisch geheel hebt.
Doe nu de olijfolie erbij en mix nog even goed door. Uiteraard kun je voor het kneden, ook je handen gebruiken. Het makkelijkste is als je het deeg op je aanrechtblad kneedt, zodat je de ruimte hebt. Leg uiteindelijk de deegbal in een met olijfolie ingesmeerde kom en dek af met een vochtige doek. Laat het deeg op een warme plaats in een uur rijzen totdat het in volume verdubbeld is.
Vervolgens haal je het deeg uit de kom en kneed je dit nog een rustig door. Verdeel het deeg in 4 of 5 stukken. Leg een een stuk bakpapier voor je neer of gebruik genoeg bloem op je werkblad om plakken te voorkomen. Rol nu het deeg uit in een mooie cirkel. Eventueel kun je de randen wat dikker maken zodat de (vloeibare) saus er niet uit loopt. Prik gaatjes in de bodem, voor een krokante bodem.
Beleg de pizza naar keuze met bijvoorbeeld, tomatensaus, tonijn, rode uit en geraspte kaas of tomatensaus, ham, kaas en champignons of verzin een eigen topping! Je kunt echt wel alles kwijt op zo een heerlijk stukje deeg! Vervolgens bak je de pizza, in circa 10 minuten in een voorverwarmde oven van 250 graden, gaar of tot het er bruin en knapperig uit ziet. (Dit is ook afhankelijk van de dikte van de pizzabodem)
Om een krokante bodem te krijgen, kun je de pizza ook op een speciale pizzasteen in de oven bakken. Deze steen stond al lang op mijn verlanglijstje en kocht deze onlangs bij de Intratuin. Maar ook op een stukje bakpapier op een bakplaat, krijg je heerlijke pizza's!