Als wel eens in Turkije bent geweest, heb je dit ongetwijfeld wel eens gegeten. Het is heerlijk, doet me denken aan de roti gevuld met aardappelvullig. Gözleme kun met alles vullen wat je lekker vindt. Maak gelijk een voorrood voor in de vriezer. Zo heb je altijd wat lekkers achter de hand.
Zelf gözleme maken
Bereidingswijze
Ingrediënten voor ca 10 stuks:
- 500 gram patentbloem
- 250 ml lauwwarme melk
- 7 gram gist
- 50 gram zachte boter
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Voor de vulling:
- 500 gram gehakt
- 1 ui, fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
- 1,5 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel zwarte peper
- 0,5 theelepel komijnpoeder
- 2 tomaten, in stukjes gesneden.
Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed ze met een keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg. De melk zou voldoende moeten zijn, maar bij deeg weet je het nooit precies. Het ligt ook een beetje aan de omgevingstemperatuurd. Blijft je deeg wat droog voeg dan nog een heel kleine scheutje water toe. Is je deeg wat de plakkerig dan kan een beetje extra bloem ook helpen. Laat het deeg nu rijzen op een warme plek.
Ondertussen maak je de vulling.
Zet de koekenpan op middelhoog vuur en giet een scheutje olie in de pan. Fruit het uitje en de knoflook en voeg het gehakt toe.
Bak het gehakt rul en voeg vervolgens paprikapoeder, komijn, de tomaten en zwarte peper toe. Bak enkele minuten en draai dan het vuur uit.
Verdeel het deeg in 10 stukken en vorm hier bolletjes van.
Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg dun uit.
Zet grill/koekenpan op hoog vuur en leg hier het deeg op. Leg op één helft de vulling en houd daarbij de randen vrij. Klap de gözleme dicht.
Bak de gözleme circa 3 minuten en draai hem dan voorzichtig om. Bak ook aan de andere kant in enkele minuten gaar.
Herhaal dit met de de rest van de bolletjes deeg. Eet smakelijk!