Print Options:

Surinaamse bara

In de halve finale van mijn Heel Holland Bakt avontuur, gooide ik hele hoge ogen met mijn bara's. Eigenlijk het hele Surinaamse ontbijt werd de hemel in geprezen. Nog nooit eerder zoveel complimenten gehad, hoorde ik van diverse (camera) mensen. Ik kon mijn oren niet geloven. Jullie vroegen massaal naar mijn bara recept, welke ook op de website van Heel Holland Bakt terug te vinden is. Ik heb wat kleine aanpassingen gedaan, waardoor de bara's nu nog lekkerder zijn!

Ingredients
  • 500 gram patentbloem
  • 150 gram zwarte mungbonen (oerdi) (24 uur geweekt en fijngemalen in een foodprocessor)
  • 10 gram bakpoeder
  • 100 gram tayerblad/verse spinazie
  • 8,5 gram gist
  • 1 eetlepel geroosterde komijn
  • 4 knoflooktenen (fijn gestampt)
  • 0,5 theelepel masala
  • 1 theelepel zout
  • 0,5 theelepel suiker
  • 120 mililiter lauwwarm water
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 0,5 Surinaams pepertje (optioneel)
Instructions
  1. Bereidingswijze voor circa 30 bara's
    • Stamp de knoflooktenen en de Surinaamse peper fijn.
    • Snijd het tayerblad/spinazie heel fijn. 
    • Doe de patentbloem en de bakpoeder bij elkaar in een kom en maak een kuiltje in het midden.
    • Verwijder de zwarte velletjes (dit hoeft niet perse)van de geweekte mungbonen en doe dit samen met het water in een foodprocessor en maal dit fijn.
    • Voeg dit toe aan de bloem en doe hier de gist, komijn, masala, suiker en zout, knoflook en de fijngemalen tayerbladeren aan toe en kneed dit tot een plakkerig deeg. Dit kun je met de hand doen, maar je kunt hier ook de keukenmachine met deeghaken gebruiken. 
    • Het moet een iets plakkerig deeg worden, voeg anders nog een beetje water toe. 
    • Verdeel een klein scheutje zonnebloemolie over het deeg en dek het af met vershoudfolie en laat het minimaal 3  uur rijzen.
    • Verwarm de olie tot 170 graden.  
    • Bevochtig je handen, anders blijft het deeg plakken aan je handen. 
    • Maak van het deeg een balletje zo groot als een ei.
    • Druk de deegballetje een beetje plat en steek een gat in het midden, zodat het deeg lijkt op een donut.
    • Frituur de bara’s in de hete zonnebloemolie aan beide kanten goudbruin. 
Heb je dit recept gemaakt?

Tag @mooie_recepten op Instagram en hashtag #mooie recepten zodat wij al jouw recepten kunnen zien.

Pin dit recept en deel het met je volgers.