Mijn nieuwe favoriete cake! Deze Indonesische pandan chiffon cake smelt gewoon in je mond. Deze exotische sponscake wordt gebakken in een speciale vorm, te koop bij elke toko. Door de hoogte van de vorm heeft het beslag genoeg ruimte om te rijzen en heerlijk zacht te worden.
Pandan wordt voornamelijk in zoete gerechten en dranken gebruikt. De smaak is vrij specifiek en je kunt hier de smaken van kokos, noten en gras in terug vinden.
Het is echt de moeite waard om een keer uit te proberen.
Ingrediënten voor een vorm van 22 cm:
Verwarm de oven voor op 170°C en zorg dat je kommen, mixers en cakevorm vetvrij zijn.
Klop de eiwitten op met 75 gram suiker, 2 zakjes vanillesuiker en de cream of tartar, tot stijve pieken vormen.
Mix in een andere kom het eigeel met 200 gram kristalsuiker, de zonnebloemolie en het bakpoeder tot het mengsel luchtig en licht van kleur is. Voeg nu de pandanextract, evt groene kleurstof en kokosmelk toe en mix dit totdat het goed gemengd is. Doe nu de bloem en het zout bij het eigeel mengsel. Mix dit alles goed door elkaar en stop direct totdat alles goed gemengd is.
Doe een paar scheppen van het eiwitmengsel bij het eigeel mengsel en schep rustig om tot een homogeen mengsel ontstaat. Dit kun je het beste met een siliconen spatel doen, je vouwt het eiwit als het waren door het beslag. Voeg de rest van de eiwitten toe en herhaal tot je geen losse stukjes eiwit meer ziet. Doe dit rustig zodat je geen lucht uit de eiwitten slaat.
Doe het beslag in de (ongevette !) cakevorm en bak de cake gedurende 65 minuten of tot een sateprikker droog blijft als je hem in de cake prikt.
Zet de cakevorm op z’n kop en laat de cake volledig afkoelen. Is de cake helemaal afgekoeld, haal de cake dan uit de vorm. Snij hiervoor de randen los van de vorm.
Eet smakelijk!