Deze mooie cakejes zie ik altijd bij onze Toko liggen en ik wilde ze altijd al proeven. Toen zij op mijn tijdlijn voorbij kwamen besloot ik ze te maken. Kue Mangkok zijn Indische gestoomde cakejes. Kue = cake en Mangkok = cup/bakje. Dus een cakeje in een bakje. Ik gebruikte siliconen vormpjes hiervoor, maar je kunt hier alle hittebestendige kopjes/bakjes hiervoor gebruiken.
Ik ben gek op kokos dus deze cakejes moesten gewoon lekker zijn. En inderdaad ze smaakten fantastisch! En ze gingen ook zo mooi open in de stoompan! Happy me!
Kue mangkok of Kwee mangkok
Bereidingswijze
Ingrediënten voor circa 10 cakejes:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 zakjes vanillesuiker
- 75 gram geraspte kokos + evt 2 eetlepels om te garneren
- 150 ml spa rood of 7 up
- 75 ml kokosmelk
- 150 gram witte basterdsuiker
- Kleur/smaakstoffen, ik gebruikte pandanextract en roze coco pandan extract
- snuf zout
Zet het water op in je rijststomer met de deksel erop en breng het aan de kook.
Roer ondertussen alle ingrediënten door elkaar, behalve de kleurstoffen. Blijf roeren tot je een dik en klonterig deeg hebt dat nog plakt. Dit kun je gewoon met een pollepel doen.
Verdeel daarna je beslag in twee kommen en voeg de kleurstoffen toe. Schep je silliconen vormpjes tot de rand vol. Gebruik je aardewerk of metalen vormpjes, vet ze dan lichtjes in met boter of olie.
Doe de vormpjes in de vergietpan van de rijststomer. Knoop een schone theedoek om de deksel (tegen druppelen) en stoom de cakejes in 35 minuten gaar.
Probeer niet te kijken tijdens het stomen anders ontsnapt er damp en dan zullen de cakejes niet mooi open gaan.
Bestrooi de cakejes met wat geraspte kokos en smullen maar!.