Deze Indiase pasteitjes oftewel samosa’s kun je op tig verschillende manieren klaarmaken. Je kunt de aardappelen koken en in blokjes snijden of hier een puree van maken. Ik vind de vulling het lekkerste met gefrituurde stukjes aardappel. De vulling is heel simpel maar echt lekker. Je kunt er zelf kruiden naar smaak aan toe voegen of andere groente. Ook kun je hier bijvoorbeeld stukjes kipfilet aan toevoegen. Ik maakte ze vegetarisch, perfect voor Navratri (Navratri is een hindoeïstisch feest gewijd aan de verering van de universele moeder en duurt 9 nachten. Tijdens deze dagen wordt er vegetarisch/veganistisch gegeten) Om de samosa´’s veganistisch te maken, kun je de roomboter vervangen door plantaardige roomboter/margarine.
Ik maak altijd meteen circa 40 (mini) samosa’s, frituur ze meteen en doe ze, nadat ze afgekoeld zijn in de vriezer. Als we trek hebben, haal ik er een paar uit de vrier, een paar minuten in de airfryer en je hebt een heerlijk vers pasteitje.
Indiase samosa’s (vegetarisch)
Bereidingswijze
Ingrediënten voor 40 mini samosa's:
- 500 gram patentbloem
- 150 gram roomboter op kamertemperatuur
- half zakje bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 200 ml ijskoud water
Ingrediënten voor de vulling:
- 500 gram aardappel blokjes
- 100 gram diepvrieserwten
- 1 ui fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook uit de pers
- 1,5 eetlepel masala
- 1 theelepel komijnpoeder
- 50 ml water
- zout en peper naar smaak
Meng voor het deeg alle ingrediënten met elkaar, behalve het water.
Voeg tijdens het kneden steeds een beetje water toe tot je een mooie elastisch deegje hebt. Laat het deeg nu een half uurtje rusten onder een theedoek.
Nu kun je aan de vulling beginnen.
Frituur de aardappelblokjes goudbruin (kan ook in de airfryer)
Fruit de ui en knoflook op matig vuur in een scheut olie. Doe hier nu de masala en komijnpoeder bij en laat dit even bakken zodat de smaken vrij komen. Nu mag het water erbij. Voeg de doperwten toe en bak dit circa 2 minuten mee. Vervolgens mogen hier nu de gefrituurde aardappelblokjes bij. Schep alles goed om en voeg zout en peper naar smaak toe.
Laat de vulling afkoelen voor gebruik.
Verdeel het deeg in 20 gelijke delen en maak hier bolletjes van. Laat dit onder een theedoek liggen anders droogt het uit.
Bestrooi je aanrechtblad met bloem en rol een bolletje uit tot en cirkel van ca 0,5 cm dik. Snij de cirkel door de midden, je kunt dus van 1 cirkel 2 samosa's maken.
Vouw nu van 1 deel een soort hoorntje. Zie hieronder. Vouw 2 helften naar het midden en plak de helften vast met wat water. Doe nu een eetlepel van de vulling in het hoorntje en plak dit nu dicht met water. Druk de randen goed dicht.
Frituur de samosa's goudbruin in zonnebloemolie. Laat uitlekken verpak ze eventueel per stuk in een boterhamzakje om in te vriezen.
Serveer de samosa's met chilisaus, yoghurtsaus of een lekkere pittige ketchup.
Frituur de aardappelblokjes goudbruin (kan ook in de airfryer)
Fruit de ui en knoflook op matig vuur in een scheut olie. Doe hier nu de masala en komijnpoeder bij en laat dit even bakken zodat de smaken vrij komen. Nu mag het water erbij. Voeg de doperwten toe en bak dit circa 2 minuten mee. Vervolgens mogen hier nu de gefrituurde aardappelblokjes bij. Schep alles goed om en voeg zout en peper naar smaak toe.
Laat de vulling afkoelen voor gebruik.