Ik heb nog nooit eerder een vlaai gemaakt bedenk ik me en ik vind ze zo verschrikkelijk lekker. En omdat de vlaai ook hoog op mijn baklijstje stond, besloot ik er 1 te maken. Eentje die de hele familie lekker vindt en dat is de vlaai met gele room. Mijn familie is namelijk niet zo van fruit in taart. Terwijl deze vlaai ook heerlijk zou smaken met stukjes appel erin. Misschien een volgende keer…
Ingrediënten voor een vlaaivorm van 26 cm;
Banketbakkersroom;
Kruimeldeeg;
Verwarm de melk kort zodat deze een beetje lauw is. Voeg de gist toe aan de lauwe melk. Mix de bloem met het zout. Doe dit in een kom en maak een kuiltje in het midden.
Doe vervolgens de melk met gist, de suiker, roomboter en het ei in het kuiltje. Kneed vervolgens tot een soepel deeg. Dit kan je met de hand doen, je kan ook een keukenmachine met menghaak gebruiken. Doe de deegbal daarnain een kom en dek deze af vershoudfolie. Zet de kom 30 minuten op een warme plek (bijvoorbeeld op 40°C in de oven of boven de verwarming). Het deeg zal dan verdubbelen in formaat.
Rol het vlaaideeg uit tot een grote deeglap. Bekleed hiermee de bakvorm. Rol met de deegroller over de bovenkant van je vlaaivorm om overtollig deeg te verwijderen. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Schep de banketbakkersroom op de bodem van de vlaaivorm.
Voor de kruimels meng je de roomboter, bloem, suiker en zout en kneed met je handen door elkaar tot er grove kruimels ontstaan. Strooi dit over de banketbakkersroom.
Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 190 graden in circa 20-25 minuten gaar.
Bestrooi de vlaai voor het opdienen met wat poedersuiker en nu lekker genieten!