De Eksi Kuku wordt wel de moeilijkste cake in de Surinaamse keuken genoemd. Ik moet eerlijk bekennen dat de eerste 2 keer dat ik de cake maakte, deze ook mislukte. Daarna heb ik me goed verdiept in het recept. Ik weet nu wat je wel en vooral wat je niet moet doen. Sindsdien bak ik bijna wekelijks (soms op bestelling) een Eksi Kuku, altijd met een mooi resultaat. Er zijn echt tientallen verschillende recepten voor deze cake. Dit is het recept dat ik vrijwel altijd gebruik en welke altijd erg goed in de smaak valt.
Gele Eksi Kuku (luchtige Surinaamse eiercake)
Bereidingswijze
Hier even enkele gouden regels;
- Zorg ervoor dat je beslagkom en je garde vetvrij zijn.
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertermperatuur zijn.
- Mix de eieren en de suiker tot een dik beslag. Het beslag moet langzaam van je lepel/garde afglijden (yoghurt dikte)
Ingredienten voor een cake van 30x25 cm;
- 9 eieren (M)
- 10 volle eetlepels kristalsuiker ( 1 lepel is circa 20 gram)
- 10 volle eetlepels cakemeel ( 1 lepel is circa 25 gram)
- zakje bakpoeder
- 2 zakjes vanillesuiker
- 5 eetlepels rum
- 2 eetlepels amandelschaafsels
- 5 eetlepels vanille essence
- 230 ml zonnebloemolie of 230 ml gesmolten en afgekoelde roomboter (moet nog wel vloeibaar zijn)
- gekleurde suikermuisje als garnering
- als de cake uit de oven komt, deze met een kwastje goed insmeren met gesmolten roomboter en rum
Verwarm de oven voor op 160 graden (boven en onder warmte)
Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in de mengkom en mix minimaal 10 minuten op de hoogste stand. Het beslag moet langzaam van de garde afdruipen, zeg maar.
Daarna je rum, vanille essence en geschaafde amandelen erbij en mix je dit op een lage stand door het beslag.
Vervolgens zet je de stand van de mixer iets hoger en doe je lepel voor lepel de cakemeel en de bakpoeder erbij. Nu kan de zonnebloemolie erbij. Je mixt op een lage stand nog even de olie door het beslag. Let op niet te lang meer mixen. Mocht de olie nog niet goed zijn opgenomen, dan kun je met een silliconen/houten pannenlikker de olie door het beslag "vouwen". Dus niet roeren! Het beslag moet wel luchtig blijven, je moet er nog wel luchtbelletjes in blijven zien.
Daarna giet je het beslag over in een ingevette (met olie of boter) schaal/bakblik en mag het meteen voor 60 minuten, de voorwarmde oven in.
Let op! Niet alle ovens zijn hetzelfde. Ik heb verschillende temperaturen uitgeprobeerd. Deze ovenstand werkt voor mij het beste bij de Eksi Kuku.
Nadat de cake uit de oven komt, dek je deze meteen af met aluminiumfolie voor 3 minuten. De cake besmeer je vervolgens royaal met gesmolten boter en daarna royaal met rum. Zo blijft de cake lekker zacht. Gebruik de aluminiumfolie opnieuw om af te dekken totdat de cake is afgekoeld. Garneer met suikermuisjes. En nu lekker genieten ervan!