Dawet is een heerlijk Javaans kokosdrankje. Vaak is de kleur roze maar groen zie je ook steeds vaker .
Hou je van dawet dan zul je smullen van deze dawetcake! Een simpele cake maar met een exotisch tintje.
Dawetcake
Bereidingswijze
Ingrediënten:
- 250 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 250 gram patentbloem
- 225 gram kristalsuiker
- 5 eieren (m)
- 16 gram bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 175 ml kokosmelk
- snufje zout
- 1 stengel sereh
- 4 eetlepels cola stroop (gekocht of home made) dit kun je vervangen door 2 eetlepels dawetessence)
- half theelepeltje rode kleurstof (optioneel)
Verwarm de kokosmelk op een laag vuurtje en laat hierin de stengel sereh trekken. Breng het aan de kook en maak daarna het vuur uit. Laat dit helemaal afkoelen en verwijder voor het gebruik de serehstengel. Doe hier de colastroop/dawetessenence/kleurstof bij.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm in met boter.
Klop met een mixer de suiker, vanillesuiker en boter tot een glad beslag, dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg tijdens het mixen 1 voor 1 de eieren toe. Voeg ook de bloem, bakpoeder en zout beetje voor beetje toe onder het mixen. Stop met mixen zodra je geen bloem meer ziet. Dus niet langer doormixen anders kan de cake minder zacht worden. Schenk hier nu hier het afgekoelde kokosmelk mengsel bij. Mix dit op een lage stand nog goed door totdat je een mooi egaal mengsel hebt. Mix niet langer door dan noodzakelijk.
Giet na het mixen het beslag in de ingevette cakevorm.
Bak de cake in circa 50 minuten gaar en mooi goudbruin.