De bruine Eksi Kuku vind ik zelf de lekkerste Eksi. Eigenlijk is het recept zowat het zelfde als het recept van de gele Eksi Kuku. Je vervangt de kristalsuiker door bruine basterdsuiker en in plaats van de geschaafde amandelen gebruik ik kaneel. Het is een recept dat je precies moet volgen anders mislukt het. Zoals ook vermeld in het recept van de gele Eksi Kuku, mislukte bij mij de cake ook de eerste twee keer. Check de gouden regels, erg belangrijk om te voorkomen dat je cake inzakt!
Hier even enkele gouden regels;
Ingredienten voor een cake van 30x25 cm;
Verwarm de oven voor op 160 graden (boven en onder warmte)
Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in de mengkom en mix minimaal 10 minuten op de hoogste stand. Het beslag moet langzaam van de garde afdruipen, zeg maar.
Daarna je rum, vanille essence en kaneel erbij en mix je dit op een lage stand door het beslag.
Vervolgens zet je de stand van de mixer iets hoger en doe je lepel voor lepel de cakemeel en de bakpoeder erbij. Nu kan de zonnebloemolie erbij. Je mixt op een lage stand nog even de olie door het beslag. Let op niet te lang meer mixen. Mocht de olie nog niet goed zijn opgenomen, dan kun je met een silliconen/houten pannenlikker de olie door het beslag "vouwen". Dus niet roeren! Het beslag moet wel luchtig blijven, je moet er nog wel luchtbelletjes in blijven zien.
Daarna giet je het beslag over in een ingevette (met olie of boter) schaal/bakblik en mag het meteen voor 60 minuten, de voorwarmde oven in.
Let op! Niet alle ovens zijn hetzelfde. Ik heb verschillende temperaturen uitgeprobeerd. Deze ovenstand werkt voor mij het beste bij de Eksi Kuku.
Nadat de cake uit de oven komt, dek je deze meteen af met aluminiumfolie voor 3 minuten. De cake besmeer je vervolgens royaal met gesmolten boter en daarna royaal met rum. Zo blijft de cake lekker zacht. Gebruik de aluminiumfolie opnieuw om af te dekken totdat de cake is afgekoeld. Garneer met suikermuisjes. En nu lekker genieten ervan!