Een lekkere aardappelgratin stond al lang op mijn baking list. Nu met de Kerstdagen in het vooruitzicht, was het een mooi moment om deze alvast uit te proberen. En met succes! En ook zo leuk serveren in die tapas schaaltjes. Ook maakte ik een grotere variant van de aardappelgratin.
Aardappelgratin
Bereidingswijze
Ingrediënten voor circa 6/8 personen:
- 900 gram voorgekookte aardappelschijfjes
- 250 ml slagroom
- 250 ml half volle melk
- 1 ei
- 2 teentjes knoflook uit de rasp
- halve theelepel gedroogde tijm
- 75 gram geraspte kaas
- zout en peper naar smaak
- boter om in te vetten
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop een mengsel van de melk, room en ei. Doe nu de knoflook, tijm en de helft van de geraspte kaas erbij. Breng het op smaak met zout en peper. Meng dit met de aardappelen.
Vet een ovenschaal (of ovenschaaltjes) in met boter en giet het mengsel in de schaal. Bedek het mengsel met de overgebleven kaas en stop de schaal circa 30 minuten in de oven voor een mooi bruin korstje.
Je kunt dit heel goed van te voren maken. Een half uur voor het serveren verwarm je de gratin circa 10 minuten in de oven.